Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Egyházi és vallásos hírlapok képes leírás - Hírlapok.tlap.hu
részletek »

Egyházi és vallásos hírlapok - Hírlapok.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: hirlapok.tlap.hu » Egyházi és vallásos hírlapok
Keresés
Találatok száma - 5 db
A szív

A szív

A Szív lelkiségi és kulturális folyóirat, a jezsuiták lapja. Megjelenik havonta 40 oldalon (július-augusztus dupla szám). A Szív a magyar jezsuiták lelkiségi és kulturális havi lapja. Minden szám tematikus része az aLapgondolat rovat, amelyben egy-egy adott témát három-négy kisebb tanulmánnyal világítanak meg. A Párbeszéd rovatban a vallások és az eltérő világnézeti áramlatok közötti dialógus előmozdítását szorgalmazzák. A Szív mindegyik száma igyekszik kiemelni a Szentírás lelkiségi és kulturális vonatkozású értékeit. A Jézus Társai rovatban a jezsuita lelkiség jelesebb képviselőiről, intézményekről, jezsuita vonatkozású évfordulókról emlékeznek meg. Minden számnak van családi rovata (Anya, apa, gyerekek), kulturális figyelője (Értékleső), közölnek személyes reflexiókat aktualitásokról (Rezdülések), rövid válogatást az egyházi élet híreiből (Innen-onnan), képmeditációt, imákat, szépirodalmi verseket. A lap közepén található a Szentjánosbogár rovat, amelynek írói főleg a fiatalabb korosztályt kívánják megszólítani, illetve azokat a pedagógusokat, akik keresztény gyerekekkel és kisebb közösségek vezetésével foglalkoznak.

Ébredjetek

Ébredjetek

Az Ébredjetek! ((angolul) Awake!) egy változatos tartalmú folyóirat, amelyet a Jehova Tanúi hit szervezete, az Őrtorony Táruslat jelentet meg. Az Őrtorony - amely inkább bibliai és doktrína magyarázatokra fókuszál - társfolyóirata Az Ébredjetek! szélesebb közönséget céloz meg, tudománnyal, természetrajzzal, földrajzzal kapcsolatos cikkeket közöl - általában vallási szemszögből. A folyóirat elődjét 1919-ben adta ki az International Bible Students (Jehova Tanúi korábbi elnevezése), The Golden Age (Az Aranykor) címmel. 1937-től Consolation (vigasztalás) lett az új címe, de több országban New World címmel jelentették meg. 1946-ban kapta a jelenlegi címét, Awake! (Ébredjetek!). Álltalában található benne bibliai keresztrejtvény, vagy kvízjáték; A Biblia nézőpontja rovatban a Biblia tanácsainak gyakorlati alkalmazására hívják fel a figyelmet; a Fiatalok kérdései rovat a tizenéveseknek és fiatal felnőtteknek szóló Biblián alapuló tanácsokat tartalmaz; A Figyeljük a világot egy válogatás a Föld különböző médiáiban megjelent hírekből; Az Olvasóink írják levélrészletek válogatását tartalmazza, amelyek az Ébredjetek! korábbi számait méltatják. Külön figyelmet érdemel az, hogy gyakoriak az egészségügyi tanácsokat tartalmazó cikkek. A folyóirat fontos részét képezik az úgynevezett élettörténetek, amelyek egy-egy Jehova Tanúja megtéréséről, küzdelmeiről szólnak.

Evangélikus Élet

Evangélikus Élet

Az Evangélikus Élet magyarországi evangélikus hetilap. Megjelenési helye: Budapest. A Magyarországi Evangélikus Egyház Luther Kiadója adja ki, főszerkesztője T. Pintér Károly. Első lapszáma 1933. január 29-én jelent meg. 1933 és 1950 között az Országos Luther Szövetség adta ki, 1950 óta a Magyarországi Evangélikus Egyház, illetve központi intézményei: a Sajtóosztály, majd a Luther Kiadó. Első főszerkesztője Szántó Róbert Budapest-kelenföldi lelkész volt. 1944 októberétől 1948 novemberéig a lap nem jelenhetett meg, így a 70. évfolyamot 2005-ben adták csak ki. Ma az Evangélikus Élet az egyetlen magyar nyelvű evangélikus hetilap. Minden hét csütörtökén jelenik meg, vasárnapi dátummal. Példányszáma 6600-7000 között ingadozik, de az ünnepi vagy mellékletekkel megjelenő lapok példányszáma megközelíti a tízezret. Beszámol a legfontosabb egyházi eseményekről, fórumot biztosít az evangélikus egyházat érintő kérdések megvitatására, igehirdetéseket, hitébresztő írásokat, budapesti istentiszteleti rendet, publicisztikákat, interjúkat, olvasói leveleket is közöl, gyermek-, ifjúsági és liturgiai rovatot is tartalmaz. Az ünnepi lapszámokban egy-egy oldalon német és szlovák nyelvű írások is olvashatók.

Kármel

Kármel

A Magyar Sarutlan Kármelita Rendtartomány évente 6 alkalommal megjelenő folyóirata. A rendszerváltás előtt kármelita harmadrendiek irányították a szerkesztést és terjesztést, Gergellyfy András János OCDS vezetésével. Korábban fénymásolt formában jelent meg, ma színes. 2000-ben vette át a kiadást a rendtartomány.

Keresztény Élet

Keresztény Élet

A magyar keresztény sajtó legnagyobb példányszámú és egyik legrégebbi orgánuma az Új Ember katolikus hetilap. A második világháború után, 1945. augusztus 9-én jelent meg első száma. Az 1956-os forradalmat követő fél évi betiltástól eltekintve folyamatosan, hétről hétre megjelenő, jelenleg 12 oldalas újság a hétmillió hívet számláló magyar katolikus egyház legfontosabb kommunikációs eszköze. Az ország 6000 templomában, 3000 egyházközségében, valamint egyéni előfizetés és hírlapárusi hálózat útján terjesztetett lap rendszeres tájékoztatást nyújt a világegyház és a helyi egyház eseményeiről, a főbb pápai megnyilatkozásokról. Tudósít a társadalom, a közélet, a kultúra keresztény szempontból fontos eseményeiről. A lapban megjelenő kommentárok, kritikák, elemzések a keresztény emberek életét érintő kérdésekkel foglalkoznak.

Tuti menü